Vissza a cikkekhez

Pigmentfoltok

Mik azok a pigmentfoltok?

A pigmentfoltokat gyakran nevezik napfoltoknak vagy öregségi foltoknak, és ezek elárulnak valamit a hiperpigmentáció témaköréről. Ezekből az elnevezésekből kiderülnek a pigmentfoltok kialakulásának fő okai – a napfény és az életkor. A pigmentfoltok sötét színűek a bőrön, és elsősorban az arcon, a dekoltázson és a karokon jelennek meg.

Miért alakulnak ki sötét pigmentfoltok?

A sötét foltok kialakulása elősegíti a bőr öregedését, amelyet a napozás még inkább felgyorsít. Ahhoz azonban, hogy jobban megértsük, mi történik az epidermiszben (a bőr felső rétegében), közelebbről meg kell vizsgálnunk, hogy mi is az a melanin – az a biológiai pigment, amelynek a szemünk, a hajunk és a bőrünk színét, valamint a barnaságunkat köszönhetjük.

Természetes melanintermelés

Napozás után az epidermisz sejtjei tele vannak melaninnal. Egyenletes barnulást hoznak létre a bőrön, majd fokozatosan eltűnnek. A sejtmegújulásnak köszönhetően néhány nap elég ahhoz, hogy a barnulás elhalványuljon, és néhány hét ahhoz, hogy a bőr természetes, egyenletes pigmentációt kapjon.

Öregségi pigmentfoltok

A bőr öregedésével azonban a melanin termeléséért felelős sejtek (melanociták) működése felborul, és a sejtek megújulása lelassul. A melanintermelés túlságosan megnő, és egyenetlenül oszlik el, emiatt a bőrön maradandó barna pigmentfoltok jelennek meg.

Napfoltok

Az életkorral járó sejtműködési zavarok idő előtt jelentkezhetnek azoknál az embereknél, akik bőrét többször károsította a napsütés. A barna foltok először a kezeken, az arcon vagy a dekoltázson jelennek meg – ezeket a testrészeket gyakran éri napfény. Az UV-sugárzásnak való túlzott kitettség tehát felelős a bőr idő előtti öregedéséért.

Mik a pigmentfoltok kialakulásának további okai?

Ahogy azt már említettük, ha a bőrsejtek, a melanociták károsodnak vagy nem egészségesek, akkor túl sok melanint termelhetnek. Az öregedés és a napozás mellett más tényezők is hozzájárulhatnak ehhez a károsodáshoz. Ezek például a következők:

  • genetika
  • hormonális változások, például a pubertáskor vagy a terhesség alatt (melazma)
  • bőrsérülés (pl. pattanások, vágások vagy égési sérülések), amelyet gyulladás utáni hiperpigmentációnak is neveznek (vörös pigmentfoltok is megjelenhetnek)
  • fogamzásgátló tabletták és fényérzékenységet okozó gyógyszerek
  • vitaminhiány, például a B12 és a folsav hiánya
  • a pajzsmirigy rendellenességei
  • a mellékvese rendellenességei, amikor a szervezet nem termel elég kortizol hormont

Mit tehetünk a pigmentfoltok ellen? Hogyan előzhetjük meg a kialakulásukat?

Van egy egyszerű megoldás a barna pigmentfoltok megelőzésére: védje bőrét a naptól már fiatalkortól kezdve. A fiatalos és egészséges bőr megőrzéséhez elengedhetetlen, hogy egész évben gondoskodjon az UV-sugarak elleni védelemről, még felhős égbolt esetén is.

Csak korlátozott ideig tegye ki a bőrét közvetlen napfénynek, és mindig használjon fényvédő krémet a kitett területeken. Az optimális fényvédelem érdekében válasszon 30 és 50+ közötti, megfelelően magas faktorszámú fényvédőt. Egészítse ki napi bőrápolási rutinját regeneráló hidratáló krémmel.

Hogyan szabaduljunk meg a pigmentfoltoktól?

A pigmentfoltok világosításának egyik leghatékonyabb módja, ha olyan termékeket használ, amelyek bőrsejtekre ható hámlasztó savakat tartalmaznak. Ezek a savak úgy működnek, hogy eltávolítják a régi hámsejteket a bőr felszínéről, így felgyorsítják a bőr felső rétegének megújulását, más szóval hámlasztják a bőrt. Ilyen például a pigmentfolt elleni krém, szérum vagy hámlasztó készítmény.

Amikor az elhalt hámsejteket eltávolítjuk, új bőrsejtek jelennek meg a helyükön. Ez a folyamat segít kiegyenlíteni a bőrtónust és puhítani a bőrt. Az aktív savak közé elsősorban a következők tartoznak:

  • AHA-savak, mint a glikolsav, tejsav vagy borkősav
  • azelainsav
  • kojisav
  • szalicilsav (BHA-sav)
  • C-vitamin (l-aszkorbinsav formájában)

Tipp: Próbálja ki a Sensitive Skin Expert szérumot a sötét foltok ellen, amely két egymást kiegészítő hatóanyagot tartalmaz: Cg-vitamint és glikolsavat. Az eredmény egy egységesebb és ragyogóbb arcbőr, a sötét foltok csökkenésével.

A szérum felvitele után hidratálja bőrét kedvenc arckrémjével. A krém kiválasztásakor összpontosítson a hialuronsav hatóanyagra. Ez a bőrben természetesen jelen lévő hidratáló összetevő rendkívüli hidratáló tulajdonságai miatt az öregedésgátló készítmények kulcsfontosságú összetevője.

Egyéb módszerek az arc pigmentfoltjai ellen

Ha gyorsabb megoldást keres a pigmentfoltok fehérítésére, mint amit a pigmentfoltok elleni krém használatával érhet el, a modern és professzionális eltávolítási technológiák alkalmazása is szóba jöhet. A legismertebbek a következők:

  • Lézeres pigmentfolt-eltávolítás: Ez a módszer a lézerfényt használja a pigmentfoltok célzott eltávolítására. A lézer behatol a bőrbe, és lebontja a folt belsejében lévő melanint. A pigmentáció fokozatosan elhalványul és eltűnik.
  • Intenzív pulzáló fény (IPL): Az IPL egy olyan technika, amely során intenzív pulzáló fényt használnak a pigmentfoltok eltávolítására. A pulzáló fény behatol a bőrbe és lebontja a melanint. Az IPL technológiát gyakran használják a napkárosodás vagy az öregedés okozta foltok eltávolítására.
  • Krioterápia: A krioterápia olyan eljárás, amely során a pigmentfoltot folyékony nitrogénnel lefagyasztják. Ez elpusztítja a melanocitákat (a melanintermelő sejteket) a folt területén. A kezelés után hámlás jelentkezhet, azután pedig a bőr megjelenése fokozatosan javul.
  • Mikrodermabrázió: A mikrodermabrázió egy olyan módszer, amely mikroszkopikus kristályokat vagy gyémántfejeket használ a bőr felső rétegének eltávolítására, ahol a pigmentfoltok találhatók. A fokozatos eltávolítással a pigmentfoltok kevésbé lesznek láthatóak.
  • Mikrotűs kezelés: A mikrotűs kezelés egy olyan eljárás, amely során apró tűket szúrnak a bőrbe. Ez serkenti a bőr természetes gyógyulási folyamatát, és segíthet javítani a pigmentfoltok megjelenésén.
  • Kémiai hámlasztás: A kémiai hámlasztás során savakat, például glikolsavat vagy szalicilsavat használnak a bőr felső rétegének eltávolítására, ahol a pigmentfoltok találhatók. A hámlasztás után megjelenő új bőr általában kevésbé pigmentált és egységesebb.

Ne feledje, hogy minden ember bőre egyedi, ezért a megfelelő módszer és kezelés kiválasztásához keressen fel egy bőrgyógyászt vagy egy esztétikai klinikát. A pigmentfoltok eltávolítása előtt feltétlenül tájékozódjon a lehetséges kockázatokról, mellékhatásokról és a kívánt eredményekről is.

Komentáře

Lehet, hogy érdekel

Töltse ki a bőrtesztet!

Töltse ki a tesztet, hogy megtudja, mely termékek megfelelők Ön számára

Töltse ki a tesztet
Vessen egy pillantást az Instagram oldalunkra
Mutasd Instagramon
Vásároljon Mixa termékeket a kiválasztott üzletekben