Vissza a cikkekhez

Hogyan szabadulhatunk meg a mitesszerektől?

Mik azok a mitesszerek?

A pattanásokhoz hasonlóan a mitesszerek is a bőr nemkívánatos kiegészítői. Ez azonban minden bőrtípus egyik leggyakoribb kozmetikai problémája. Valójában ez a pattanások legenyhébb formája, amelyet retenciós aknénak is neveznek.

A mitesszerek úgy alakulnak ki, hogy a bőr pórusai eltömődnek faggyúval, szennyeződéssel és elhalt hámsejtekkel. Emiatt gyakrabban fordul elő zsíros és kombinált bőrtípusú embereknél, különösen azokon a területeken, ahol a bőr több zsírt termel, azaz a T-zónában. A mitesszereket szaknyelven nyitott komedóknak is nevezik, mivel az eltömődött pórusok nyitva maradnak (ellentétben a pattanásokkal).

Hogyan alakulnak ki a mitesszerek?

A faggyú vagy szébum védőgátként működik a bőr számára, azonban ha a bőr túl sokat termel belőle, a pórusok gyorsabban eltömődnek. A kialakulásukhoz hozzájárulhat a légszennyezés, az elhalt hámsejtek és néha még a smink is. Ha a pórusok eltömődnek és nyitva maradnak, a levegővel való érintkezés oxidációt okoz, amely elősegíti a fekete elszíneződéseket.

Miért gyakoribbak a mitesszerek az orron, az állon és a homlokon?

Az orr, a homlok és az áll az arc azon részeihez tartozik, ahol több faggyúmirigy található, amelyek feladata a faggyútermelés. A faggyúmirigyek túlzott működése az oka a faggyú túltermelésének ezen a területen, amely eltömődött pórusokhoz és mitesszerek kialakulásához vezet.

Az orr, a homlok és az áll szintén olyan területek az arcon, amelyek nagyobb valószínűséggel vannak kitéve olyan külső hatásoknak, mint a légszennyezés, a haj zsírosodása és az érintések, amelyek hozzájárulhatnak az eltömődött pórusok és komedók kialakulásához. Bárhol megjelenhetnek az arcon, és gyakoriak a mitesszerek fülben vagy a háton is.

Mi befolyásolhatja a mitesszerek megjelenését az arcon?

Hormonok

A hormonok nagy szerepet játszanak a faggyútermelésben és a pórusok eltömődésében. A bőr zsírosabbá válhat a hormonális változások miatt, például a serdülőkorban, a menstruáció kezdete előtt, fogamzásgátlók használatával vagy terhesség alatt. Ha férfi nemi hormonok, az úgynevezett androgének szintje megemelkedik, az szintén zsírosabb bőrhöz vezethet.

Napsütés

Ha a bőrt hosszú időn keresztül napfény (UV-komponens) éri, kiszárad a bőr, ezáltal megvastagodik a bőrréteg és fokozódik a faggyútermelés, amely a bőr alatt leülepedik és eltömíti a pórusokat. Mindez mitesszerek és egyéb tökéletlenségek kialakulását okozhatja.

Nem megfelelő arctisztítás és kozmetikumok

Ha nem tisztítja rendszeresen a bőrét, a faggyú az elhalt hámsejtekkel és szennyeződésekkel együtt felhalmozódik a bőrén, eltömíti a bőr pórusait, amely mitesszerekhez vezet. A pórusokat eltömődését a nem megfelelően kiválasztott kozmetikumok is okozhatják, különösen, ha sűrű krémeket, olajos alapú termékeket vagy irritáló, a bőrt túlságosan kiszárító termékeket használ.

Egyéb tényezők, amelyek befolyásolják a mitesszerek kialakulását

  • Öröklődés
  • Egészségtelen életmód (pl. cukorban gazdag étrend, dohányzás, alkohol stb.)
  • Stressz
  • Bizonyos gyógyszerek, például kortikoszteroidok, lítium vagy androgének szedése

1. lépés: Mit tehetünk a mitesszerek ellen?

Ahhoz, hogy egyszer és mindenkorra megszabaduljon a mitesszerektől, minden nap ápolnia kell az arcát. A következetes bőrápolási rutin reggel és este (különösen este) elengedhetetlen: használjon a bőrtípusának megfelelő sminklemosót (micellás vizet vagy sminklemosó tejet) a smink és a zsír eltávolítására, majd egy gyengéd, alkohol- és szappanmentes tisztító géllel távolítsa el a nap folyamán felhalmozódott további szennyeződéseket.

Az ujjaival gyengéden masszírozza be a terméket a bőrbe, majd alaposan öblítse le az arcát langyos vízzel. Szárítsa meg a bőrét egy puha, arcra használt törölközővel. Így megszabadítja a bőrt a pórusokat eltömítő és a mitesszerek kialakulását elősegítő szennyeződésektől.

Hogyan lehet összehúzni a pórusokat a tisztítás végén? Egyszerűen fejezze be a bőrápolási rutinját egy alkoholmentes tisztító tonikkal, amely megtisztítja a bőrt, kiegyensúlyozza a bőr pH-értékét, összehúzza a kitágult pórusokat és csökkenti a bőr fényesedését.

2. lépés: Hogyan tisztítsuk meg a pórusokat a mitesszerek eltávolítása érdekében?

A hámlasztás egy másik bevált módszer az eltömődött pórusok mélytisztítására és az elhalt hámsejtek eltávolítására. Nemcsak a pórusokat tisztítja, hanem az új bőrsejtek termelődését is ösztönzi. A gyengéd hámlasztás alkalmazása heti egy-két alkalommal hatékony módja a mitesszerek megelőzésének.

Ha érzékeny bőrtípussal rendelkezik, válasszon enzimalapú hámlasztót, amely anélkül távolítja el az elhalt hámsejteket, hogy irritálná a bőrt. Megfelelő választás lehet egy hámlasztó tisztító gél és egy mélytisztító arcmaszk, például a Mixa Anti-Imperfection gyümölcsenzimekkel érzékeny bőrűek számára.

3. lépés: Hogyan szabaduljunk meg a mitesszerektől a megfelelő kozmetikumokkal?

Használjon olyan kozmetikai termékeket, amelyek nem tartalmaznak olajat, hanem csak nem komedogén összetevőkből állnak, ami azt jelenti, hogy nem tömítik el a pórusokat. A szilikonok, az SLS (Sodium lauryl sulfate), az SLES (Sodium laureth sulfate) és a parabének szintén nem megfelelőek.

Ehelyett válasszon inkább vízalapú termékeket, amelyek könnyűek, könnyedén beszívódnak a bőrbe, és anélkül hidratálják az arcot, hogy eltömítenék a pórusokat. Különösen alkalmasak a hialuronsav- vagy glicerintartalmú krémek, amelyek erősen puhító és hidratáló hatásúak.

Tipp: Ha zsíros bőrtípusú, próbálja ki a 2in1 Mixa Anti-imperfection hidratálókrémet a bőr tökéletlenségei ellen, amely tisztító cinkkel és szalicilsavval gazdagított, hogy egész nap felszívja a felesleges faggyút. A bőr intenzíven hidratált és kisimult lesz, a mitesszerek és a pattanások napról napra csökkennek.

Eltávolítási módok: mitesszerek az orron, az arcon és egyéb területeken

Ha a rendszeres tisztítás ellenére mélyen eltömődött pórusokkal küzd, érdemes felkeresnie egy bőrgyógyászt. A pórusok otthoni nyomkodását jobb, ha elfelejti, mivel a mitesszerek kinyomása káros lehet. A tüsző megrepedését és gyulladás kialakulását okozhatja, amit sokkal nehezebb lesz kezelni, mint a mitesszereket. A szépségszalonokban és bőrgyógyászati klinikákon használt módszerek a mitesszerek kitisztítására:

  • manuális eltávolítás
  • mikrodermabrázió
  • ultrahangos spatula
  • mezoterápia
  • kémiai hámlasztás
  • lézerterápia

Hogyan szabadulhatunk meg a mitesszerektől természetes módon?

Számos természetes módszer is létezik az eltömődött pórusok kitisztítására, és a fekete mitesszerek eltávolítása otthon is lehetséges.

Otthoni hámlasztás

Otthon is készíthet enyhe hámlasztót, mint például a cukor és a méz keveréke. Vigye fel az arcra, és gyengéd körkörös mozdulatokkal masszírozza be, hogy eltávolítsa az elhalt hámsejteket és kitisztítsa az eltömődött pórusokat.

Agyagmaszk

Az agyag egy másik népszerű természetes összetevő a pórusok tisztításához. Nedvszívó tulajdonságokkal rendelkezik, és segíthet megszabadulni a felesleges faggyútól, így a mitesszerek ellen házilag is felléphetünk. Keverje össze az agyagport vízzel, hogy pasztát kapjon, amit aztán kenjen az arcára. Hagyja hatni, amíg megszárad, majd langyos vízzel öblítse le.

Olaj az érintett területeken

Kipróbálhatja a rozmaring- vagy oregánóolajat is, az antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságaik segíthetnek a mitesszerek csökkentésében. Vigyen fel néhány csepp olajat egy vattakorongra, és alkalmazza az érintett területeken. Hagyja hatni pár órán át vagy egész éjszaka, majd öblítse le.

Bármelyik otthoni módszert is választja, ne feledje, hogy nem minden bőr reagál jól bizonyos természetes anyagokra, és ez különösen igaz az érzékeny bőrre. Ha érzékeny bőrtípusú vagy allergiás bizonyos összetevőkre, óvatosnak kell lennie az otthoni módszerek alkalmazásakor, és szükség esetén forduljon bőrgyógyászhoz.

Komentáře

Lehet, hogy érdekel

Töltse ki a bőrtesztet!

Töltse ki a tesztet, hogy megtudja, mely termékek megfelelők Ön számára

Töltse ki a tesztet
Vessen egy pillantást az Instagram oldalunkra
Mutasd Instagramon
Vásároljon Mixa termékeket a kiválasztott üzletekben