Vissza a cikkekhez

Bőrhámlasztás

Bőrhámlasztás

Mit jelent a bőrhámlasztás?

A bőrhámlasztás vagy peeling segít eltávolítani az elhalt hámsejteket a bőr felszínéről, tisztítja a pórusokat és elősegíti a bőr regenerálódását a puha, egységes és fiatalos bőrért. A hámlasztásnak két fő típusa van, a kémiai és a mechanikai hámlasztás. A választott módszer elsősorban a bőrtípustól függ.

Hogyan segít a hámlasztás a bőr számára?

A hámlasztás többféleképpen javíthatja a bőr megjelenését. Mint említettük, a hámlasztás eltávolítja az elhalt hámsejteket, hogy elősegítse a bőr regenerálódását és lágyítsa a bőr textúráját.

A rendszeres hámlasztás segíthet megelőzni az eltömődött pórusokat is, így kevesebb mitesszer és pattanás keletkezik. A hámlasztás nemcsak ragyogóbbá és simábbá teszi a bőrt, hanem a bőrápoló termékek hatékonyságát is javítja, mivel segíti azok felszívódását.

Hosszú távon a hámlasztás még a kollagéntermelést is fokozhatja. A kollagén elengedhetetlen a bőr rugalmasságának megőrzéséhez, az apró ráncok megelőzéséhez és a bőr megereszkedésének elkerüléséhez. A hámlasztás tehát a puha, ragyogó és feszes bőr kulcsa.

A hámlasztó kozmetikumok típusai

Kétféle hámlasztó létezik: mechanikai és kémiai. A kettő közötti fő különbség abban rejlik, hogy hogyan távolítja el az elhalt hámsejteket.

Mechanikus hámlasztók

A mechanikai hámlasztók durva összetevőket tartalmaznak, amelyek letörlik az elhalt sejteket. Ezek a termékek scrub néven is ismertek. A mechanikai hámlasztók azonban nem ajánlottak mindenki számára, különösen azoknak, akiknek nagyon érzékeny a bőre, hajlamosak a pattanásokra vagy a gyulladás utáni hiperpigmentációra (pattanások okozta sötét foltok).

Ha úgy dönt, hogy mechanikai hámlasztást alkalmaz a bőrén, használjon inkább cukorral, agyaggal, kávéval vagy más finom szemcsékkel készült hámlasztókat, amelyek nem irritálják a bőrét.

A bőrradírok mellett léteznek a mechanikai hámlasztást segítő eszközök is, amelyeket elsősorban a test hámlasztására használnak. Ezek közé tartoznak a következők:

  • hámlasztó szivacsok és kendők
  • hámlasztó kesztyűk
  • masszírozó és hámlasztó kefék

Kémiai hámlasztók

A kémiai hámlasztók olyan savak, amelyek fellazítják a sejtek közötti kapcsolatokat, és ezáltal elősegítik a természetes hámlásukat. A kémiai hámlasztók leggyakrabban gyümölcsenzimeket, például ananászból vagy papayából származó enzimeket, alfa-hidroxisavakat (AHA) vagy béta-hidroxisavakat (BHA) tartalmaznak.

A kozmetikai termékekben gyakran használt AHA-savak közé tartozik a glikolsav és a tejsav. Ezek enyhe, nem koptató hatású hámlasztóként működnek, amelyek elősegítik a sejtcserét, így a bőr simább és ragyogóbb lesz. A BHA-savak közé tartozik például a szalicilsav. Ez a típus különösen alkalmas lehet a zsíros, pattanásokra hajlamos bőrre.

Mi a különbség az AHA- és a BHA-savak között?

Az AHA- és BHA-savak közötti egyik fő különbség a feloldódásuk. Az AHA-savak vízben oldódnak, míg a BHA-savak olajban. A feloldódás befolyásolja, hogy ezek a savak hogyan hatnak a bőrre.

Az AHA-savakat általában a bőr felső rétegeinek hámlasztására használják. A savak segítenek eltávolítani az elhalt hámsejteket és javítani a bőr textúráját. A bőr mélyebb rétegeibe azonban nem hatolnak be.

A BHA-savak viszont az olajban való oldódásuknak köszönhetően képesek behatolni a pórusokba, és belülről megtisztítani azokat. Ez különösen hasznos lehet azok számára, akiknek pattanásos és mitesszeres az arcbőrük. A pórusok mélytisztítása segít megelőzni, hogy azok eltömődjenek olajjal és szennyeződéssel.

Hogyan működnek a gyümölcsenzimek?

A gyümölcsenzimek különböző gyümölcsökben, például az ananászban, a papajában és a kiviben található enzimek. Ezek a molekulák képesek lebontani a fehérjéket, így feloldják az elhalt hámsejteket, és segítenek a bőr felső rétegének eltávolításában. A gyümölcsenzimek kíméletesek, így a nagyon érzékeny bőr számára a legjobb választásnak bizonyulnak. A száraz bőrre és a pattanásos bőrre is jótékonyan hatnak.

Hámlasztás bőrtípus szerint

Bár a bőrradír használatának alapjai mindenki számára ismertek, a gyakoriság és az összetevők kiválasztása a bőrtípustól függően változik.

Zsíros bőr

Ha zsíros a bőre, akkor mechanikai vagy kémiai hámlasztással is próbálkozhat. Ha a bőre gyorsan zsírosodik és hajlamos a pattanásokra, megfelelő lehet egy BHA-savakat tartalmazó hámlasztó, amely áthatol a faggyún és mélyen tisztítja a pórusokat. A zsíros bőrűek akár hetente háromszor is hámlaszthatnak.

Száraz és érzékeny bőr

A száraz vagy érzékeny bőr hámlasztásához válasszon olyan kémiai hámlasztókat, amelyek gyengéd összetevőket, például gyümölcsenzimeket tartalmaznak. A tejsav és a glikolsav (AHA-savak) irritálhatja az érzékeny bőrt, ha nagyobb koncentrációban van jelen a termékben. Ha száraz vagy érzékeny a bőre, hetente csak egyszer vagy kétszer alkalmazzon kémiai hámlasztót.

Ha nagyon érzékeny az arcbőre

Ha nagyon érzékeny a bőre, akkor az egész arc hámlasztása előtt először végezzen egy tesztet:

  • Vigye fel a hámlasztót kis mennyiségben a bőr egy kisebb területére.
  • Várjon 24 órát, hogy lássa, hogyan reagál a bőr.
  • Ha a bőre viszket, irritált, ég, vagy más kellemetlen érzés jelentkezik, ez egyértelmű jele annak, hogy nem szabad használni a terméket.
  • Ha a bőre jól reagál a termékre, valószínűleg biztonságosan használhatja a teljes arcán.

Hogyan hámlassza a bőrét?

Akár mechanikai hámlasztót, akár kémiai hámlasztót használ, a terméket gyengéd, apró, körkörös mozdulatokkal vigye fel. A hámlasztást körülbelül 30 másodperctől egy percig (az utasításoktól függően) végezze, majd langyos (nem forró) vízzel öblítse le a terméket.

A bőr hámlasztása után használjon hidratáló bőrápolót nedvességmegőrző összetevőkkel, például hialuronsavval vagy glicerinnel. Bőrtípustól függetlenül használjon napközben fényvédő faktorral ellátott krémet, különösen, ha száraz vagy érzékeny a bőre.

Milyen gyakran hámlassza az arcbőrét?

Mint említettük, a hámlasztás gyakorisága a bőrtípustól függ. Ha nagyon zsíros a bőre, akár hetente háromszor is hámlaszthat. Ha a bőre érzékeny vagy száraz, elegendő hetente egyszer vagy kétszer alkalmazni a hámlasztó készítményeket.

Mikor érdemes hámlasztást végezni?

A legtöbben inkább este hámlasztanak, mivel hámlasztás után a bőr érzékenyebb lehet a napfényre. Ráadásul a hámlasztás egy hosszú nap után az esti relaxációs rutin kellemes része lehet. Ha reggel savakat tartalmazó hámlasztó terméket használ, fontos, hogy utána fényvédő krémet használjon az arcbőr védelme érdekében.

Mire kell figyelni hámlasztáskor?

Egyes termékek, például a retinolt vagy benzoil-peroxidot tartalmazó krémek érzékenyebbé tehetik a bőrét. Ha az ilyen termékek használata mellett hámlasztást is végez, azzal súlyosbíthatja a száraz és az érzékeny bőr állapotát, és pattanásokat okozhat. Soha ne alkalmazzon hámlasztót, ha nyílt sebei vannak, vagy ha az arcbőre leégett.

Ha pattanásos hegekkel rendelkezik, a bőr további irritációjának elkerülése érdekében kerülje a hámlasztást. Ugyanez igaz gyulladásos bőrbetegségben, a rosaceában szenvedőkre is, amely egy krónikus bőrbetegség és az arcbőr kipirosodását okozza, valamint hozzájárulhat a gennyes pattanások kialakulásához is.

Összegzés

Bár ezek az információk segíthetnek beépíteni a bőr hámlasztását a napi rutinjába, fontos, hogy fokozottan ügyeljen arra, ami a saját bőrének a legmegfelelőbb. Így nem fog olyan termékeket használni, amelyek rontanak az állapotán, és tudni fogja, mi a legjobb a bőrének.

 

Komentáře

Lehet, hogy érdekel

Töltse ki a bőrtesztet!

Töltse ki a tesztet, hogy megtudja, mely termékek megfelelők Ön számára

Töltse ki a tesztet
Vessen egy pillantást az Instagram oldalunkra
Mutasd Instagramon
Vásároljon Mixa termékeket a kiválasztott üzletekben